PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie The Van Jets

vrijdag 8 mei 2015Ancienne Belgique Brussel

The

Drie jaar na ‘Halo’ stelt de homegrown rockband The Van Jets hun nieuwe plaat voor: ‘Welcome to Strange Paradise’. Op deze plaat speelt, net zoals bij de voorganger, de synthesizer een grote rol. De Oostendenaars kregen op hun nieuwe plaat dan ook hulp van de Britse producer Leo Abrahams, die ook al samenwerkte met o.a. Jon Hopkins en Brian Eno.

Naast het winnen van de Rock Rally in 2004, samenwerken met Leo Abrahams en ondertussen al vier albums op hun palmares staan, mag de band ook alweer rekenen op de hoogste plaats in De Afrekening van Studio Brussel. Dat doen ze met hun nieuwe single ‘Two Tides Of Ice’. 

Om de nieuwe plaat live te ervaren zijn er maar twee opties in eigen land, namelijk de Ancienne Belgique of in openlucht op Putrock. Daarnaast spelen The Van Jets nog vier shows bij onze noorderburen. 

Het viertal stond stevig in hun schoenen tijdens hun optreden in de Ancienne Belgique. Tijdens de intro waande men zich in een sci-fi film uit de jaren ’50. Een zilveren rotsblok stond achter de band als decoratie. Daarbij nog een robotstem die ‘Welcome To Strange Paradise’ zei, liet het decor volledig tot zijn recht komen. 

Er wordt wel eens gezegd dat West-Vlamingen teruggetrokken personen zijn, maar The Van Jets bewijzen het tegendeel. Vooral zanger Johannes Verschaeve straalt enorm veel zelfzekerheid uit op het podium. Zoals we al eerder zeiden: ze stonden stevig in hun schoenen, knalrode schoenen in zijn geval weliswaar. 

Hoogtepunten kregen we meer dan genoeg. Het eerste nummer, dat ook de opener is van de nieuwe plaat greep meteen alle aandacht. Naast de goed verzorgde gitaarstukken zijn ook haast alle nummers meezingers. Dat wordt meerdere keren bewezen tijdens de show wanneer het publiek spontaan meezingt. 

Tijdens Electric Soldiers, van hun debuut, gaan zanger Johannes en gitarist Wolfgang in een soort gitaarduel dat het publiek volledig wild maakt. Meteen daarna mogen de Oostendenaars dan ook zeker zijn dat ze de volledige AB vasthebben en dat nog tot het einde van het concert. 

En alsof de sfeer er nog niet genoeg in zat, kruipt Johannes tijdens ‘Here Comes The Light’ tussen het volk, loopt bijna volledig door tot aan de mixtafel, en zingt hij het laatste stuk tussen zijn fans die hevig aan het meedansen zijn. De band blijft het publiek maar in de watten leggen. Na drie bisnummers besluit The Van Jets om er toch nog een extra te brengen. Logisch ook want tijdens de laatste bis ‘The Future’ blijft de volledige zaal het refrein luidkeels meezingen. 

The Van Jets zijn vergelijkbaar met oude kaas. Ze zijn een band met veel karakter en een intensere smaak. Geen flauwe kost, maar een live show die zowel qua sfeer als muziek alles er op en er aan heeft. 

< Elvin Vanzeebroeck > 

De setlist: 

  1. Welcome To Strange Paradise
  2. Twelve Note Scale
  3. Electric Soldiers
  4. Sound Of Sea
  5. Carpet Man
  6. Utopia
  7. Waited Long Enough
  8. Bad Call
  9. Here Comes The Light
  10. If I Was Your Man
  11. Shit To Gold
  12. Broken Bones
  13. Down Below
  14. Two Tides Of Ice 

Bis: 

  1. Teevee
  2. Danger Zone
  3. The Future 

Bis 2: 

  1. What’s Going On?


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter